Welon - potocznie nazywana welonką to jedna z odmian złotych rybek. Wyhodowane zostały w wyniku wieloletniej hodowli i selekcji karasia złocistego.
Nazwa została nadana przez Williama T. Innesa w roku 1890, do celów hodowlanych i wystawowych zostały opracowane standardy. W standardzie tym wyodrębniono dwie odmiany: klasyczny welon i tzw. welon jaskółczy.
Charakteryzuje się krótkim, okrągłym ciałem, z silnie wydłużonymi płetwami o cienkich i elastycznych promieniach płetwowych. Głowa dość krótka i szeroka. Płetwa ogonowa jest bardzo długa, do nasady ogona rozdwojona, w bezruchu swobodnie opada w dół. Płetwa grzbietowa powinna utrzymywać się pionowo. Im dłuższe płetwy, tym wyższa wartość hodowlana ryby.
Welony są ruchliwymi rybami. Lubią ryć w podłożu, wyrywająć i "przy okazji" niszcząc rośliny. Należą do spokojnych gatunków. Nie powinny przebywać w towarzystwie kąsaczy, które podgryzają im płetwy.Podobnie jak wszystkie odmiany złotych rybek, welony potrzebują dużego zbiornika z miejscem do pływania. Są dość dużymi rybami dorastającymi do 20 cm długości. Ryba jest aktywna, dużo je i dużo wydala szybko zanieczyszczając tym samym wodę.
Wskazana jest zatem tzw. nad filtracja (zastosowanie filtru o mocy odpowiedniej dla większego zbiornika). Zalecana twardość wody wynosi 6–18 °n, a pH około 7,0. Nie wytrzymują niskich temperatur, dlatego w warunkach klimatu umiarkowanego nie mogą przebywać na zewnątrz budynku.
Welony są wszystkożerne. Spożywają każdy dostępny pokarm dla ryb akwarystycznych: dafnia, wodzień, suche pokarmy. Dodatkowo powinny otrzymywać pokarmy roślinne.
Na dziś to wszystko. Do zobaczenia jutro ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz